Dogodki in novice - Terme Čatež
Vroča ponudba target="_top" Destinacije target="_top" Namestitve target="_top" Doživetja target="_top" Zdravstveni center target="_top"
Dogodki in novice

Razstava CLAUSTRA v Termah Čatež

Razstava CLAUSTRA v Termah Čatež
Vabimo vas, da si ogledate potujočo razstavo »CLAUSTRA ALPIUM IULIARUM - skrivnostna zapuščina starih Rimljanov«.

Vabimo vas, da si ogledate potujočo razstavo »CLAUSTRA ALPIUM IULIARUM - skrivnostna zapuščina starih Rimljanov«, ki bo na ogled v Hotelu Toplice v Termah Čatež od 1. oktobra do 5. novembra 2018.

Na razstavi boste lahko izvedeli več o poznorimskem obrambnem sistemu Claustra Alpium Iuliarum, ki je predstavljal poslednji branik rimskega imperija. Claustra Alpium Iuliarum je namreč zaporni sistem, sestavljen iz več odsekov kamnitih zidov, stolpov in trdnjav. Zgradila ga je rimska vojska v drugi polovici 3. stoletja, ko je bil rimski imperij na pragu propada in so ga pestile državljanske vojne in vdori drugih ljudstev. Claustra je sodi med najpomembnejšo kulturno dediščino pri nas.

Na ogled so številne fotografije, zemljevidi in digitalne 3D rekonstrukcije, ki prikazujejo poznorimski obrambni sistem Claustra Alpium Iuliarum. V sklopu razstave si lahko ogledate tudi dokumentarni film »Claustra«.

Potujočo razstavo avtorjev Jureta Kusetiča in Tine Lah (Narodni muzej Slovenije) organizirata Terme Čatež in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije v okviru Evropskega leta kulturne dediščine 2018 ter v sklopu projekta Claustra+ (Čezmejna destinacija kulturnega in zelenega turizma Claustra Alpium Iuliarum), ki je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Vljudno vabljeni!