Terapije - Terme Čatež

Terapije

Vitalnost je lepa, zdravje je vse!

Zdravstveni strokovnjaki, postopki zdravljenja in rehabilitacija ter termalna voda so osnova programov terapije, zdravljenja in rehabilitacije v Termah Čatež.

V zdravljenje so vključeni naslednji postopki:

Hidroterapija

Hidroterapija je del balneoterapije, pri kateri z naravno zdravilno termalno vodo in kopelmi spodbujamo obrambno moč organizma. Balneološke terapije, kot so vodena skupinska medicinska hidrogimnastika, asistirana hidrogimnastika v Hubbardovi kadi, podvodne masaže, biserne kopeli, terapija Halliwick in Watsu, uporabljamo zlasti pri zahtevnejših okvarah gibal in hrbtenice ter pri kroničnih vnetjih sklepov in hrbtenice.

Vodena skupinska medicinska hidrogimnastika - Skupinska hidrogimnastika so skupinske, vodene vaje v vodi. Če je gib izveden počasi z vzgonom, voda pomaga šibki mišici. Če gibe izvajamo hitro, upor vode pomaga pri krepitvi posameznih mišičnih skupin.

Vaje v Hubbardovi kadi - Pri bolnikih, ki ne morejo v bazen, poskušamo doseči pozitivne učinke gibanja v vodi z asistirano aktivnostjo v kadi, prilagojeni tako, da omogoča bistveno večji obseg giba.

Metoda Halliwick za otroke s cerebralno paralizo - Halliwick je metoda nevrofizioterapije, uporabna pri nekaterih nevroloških bolnikih, predvsem po možganski kapi, in pri otrocih s cerebralno paralizo, ki jih vaje v vodi sprostijo in jim omogočajo izvajanje določenih gibov.

Watsu v vodi - Watsu je antistresni program za popolno sprostitev, lajšanje bolečin, boljšo gibljivost sklepov in hrbtenice. Je sprostitvena terapija v vodi, ki se izvaja kot dopolnitvena medicinska terapija, pospešuje gibljivost sklepov in blaži bolečine v hrbtenici. Sproščene mišice, sklepi in obsklepne strukture omogočajo normalno gibanje telesa. Watsu je individualna terapija, ki je v celoti prilagojena zdravstvenemu stanju in splošnemu počutju posameznika.

Biserne kopeli - V biserni kopeli zračni mehurčki nežno masirajo telo; primerna je predvsem za sprostitev.

Podvodna masaža - Fizioterapevt masira posamezne dele telesa s curkom vode pod določenim pritiskom.

Kinezioterapija ali terapevtska gimnastika

Kinezioterapija vključuje aktivno, asistirano in pasivno terapevtsko razgibavanje ali mobilizacijo sklepa, individualno in skupinsko terapevtsko gimnastiko, aktivne relaksacijske vaje, proprioceptivno nevromuskulaturno facilitacijo (PNF), individualne vaje pred porodom in po njem, individualne vaje muskulature medeničnega dna, skupinske dihalne vaje, vaje za vzdržljivost, vaje za propriocepcijo, vaje v suspenziji, funkcionalni trening, šolo hoje in stoje, vaje na žogah, delovno terapijo ter nevrofizioterapijo (Bobath).

 Vodena terapevtska gimnastika
 Zdravljenje s postopki kinezioterapije izvajamo individualno ali v skupinah, odvisno od zdravstvenega stanja pacienta.

Pasivno razgibavanje ali mobilizacija sklepa
 Ob omejeni gibljivosti sklepa poskušamo z razgibavanjem ali mobilizacijo izboljšati ali normalizirati obseg giba ali pa doseči vsaj funkcionalno gibljivost tega sklepa.

Aktivne relaksacijske vaje celotnega telesa
 Z aktivnimi relaksacijskimi vajami poskušamo pacienta naučiti razlikovati med napeto in sproščeno mišico ali mišično skupino in kako sprostiti napete mišice.

Nevrofizioterapija – Bobath
 Nevrofizioterapija je tehnika, uporabna le pri posebnih, večinoma nevroloških obolenjih, kjer delamo tako s prizadeto kot zdravo stranjo telesa. Bolnika spodbujamo k izvajanju selektivnih gibov in kombinacij gibov, ki bodo kasneje olajšali izvajanje funkcionalnih nalog.

Funkcionalni trening – šola hoje, stoje
 S funkcionalnim treningom poskušamo bolnika naučiti vsega tistega, česar zaradi bolezni ali poškodbe ne zmore in kar je pomembno za njegovo samostojnost v osnovnih dnevnih aktivnostih. Poudarek je na transferjih, učenju oblačenja, hranjenju, osebni negi ter odvajanju.

PNF
 Proprioceptivna nevromuskularna facilitacija (PNF) – gib poteka v več ravninah, vključenih je več sklepov hkrati. Izboljšajo se gibljivost in moč mišic ter koordinacija in s tem funkcija celotne okončine.

Vaje na žogah
 Sklopi vaj, ki jih izvajamo z žogo, so namenjeni različnim zdravstvenim težavam.

Individualne vaje pred porodom in po njem
 Pod strokovnim vodenjem izvajajo nosečnice koristne in varne predporodne vaje ter vaje, ki po porodu hitreje povrnejo telo v stanje pred nosečnostjo.

 Individualne vaje za muskulaturo medeničnega dna
 Težave z zadrževanjem vode so pri ženskah predvsem v starejšem starostnem obdobju pogoste. S poznavanjem vaj za krepitev mišic medeničnega dna ter z njihovim rednim in pravilnim izvajanjem lahko težave bistveno omilimo.

Dihalne skupinske vaje
 Skupinske dihalne vaje so vaje »za dobro jutro«, ki jih v sezoni izvajamo zunaj in raztegnejo celo telo, razgibajo sklepe in olajšajo vstop v nov dan.

 Vaje za vzdržljivost
 Vaje za vzdržljivost (kolo, kvadriceps klop) so vaje, s katerimi poskušamo izboljšati vzdržljivost telesa, tako da okrepimo mišice in izboljšamo kardiovaskularno in respiratorno vzdržljivost.

Vaje v suspenziji
 To so vaje, ki jih delamo za krepitev precej šibkih mišičnih skupin okončin. Potekajo v razbremenitvi, s čimer izključimo vpliv gravitacije.

 Delovna terapija
 Pri tej terapiji poskušamo na razne načine izboljšati funkcijo in moč rok.

Šola hoje, stoje
 Bolnika, ki je slabo pokreten ali nepokreten, naučimo vstajanja in postopno samostojnejše hoje s pripomočkom ali brez njega.

Elektroterapija

Za krepitev mišic in živcev ter za lajšanje bolečin uporabljamo postopke sodobne elektroterapije: protibolečinsko elektroterapijo (DD, IF, TENS), magnetoterapijo in elektrostimulacijo.

Protibolečinska elektroterapija (DD, IF, TENS)
 Protibolečinska elektroterapija (interferenca; TENS; diadinamik): z različno oblikovanimi impulzi ali z različnimi modulacijami električnega toka poskušamo zmanjšati bolečino kakršnegakoli vzroka.

Myofeedback
 Pri tej terapiji naučimo bolnika pravilne kontrakcije določene mišice tako, da se ob kontrakciji mišice pojavi zvočni ali svetlobni signal.

Elektrostimulacija 
 Ob odsotni inervaciji mišic poskušamo z električnim tokom stimulirati mišico tako, da se skrči, in s tem ohranjati njene kontraktilne sposobnosti.

Magnetoterapija
 Z uporabo magnetnega polja dosežemo zmanjševanje bolečin, pospeševanje celjenja zlomov in splošno boljše počutje.

Termoterapija

S termoterapijami spodbujamo gibljivost sklepov in mišic ter blažimo bolečine: z blatnimi in parafinskimi oblogami ter kopelmi zdravimo kronične bolečine gibalnega sistema, sproščamo mišice in lajšamo bolečine. Za boljšo prekrvitev uporabljamo toplotne gelske blazinice termopak. Pri akutnih vnetjih in poškodbah s hladilnimi gelskimi oblogami kriopak blažimo bolečino, napetost mišic in otekline.

Fango
 je zdravljenje kroničnih bolečin skeletnega sistema s toploto. Na določeno temperaturo segreto blato (42–45°C) ima visoko toplotno kapaciteto in majhno prevodnost, zato spodaj ležečim tkivom počasi in dolgo dovaja toploto.

Parafin
 Parafin segrejemo na višjo temperaturo, nato pa vanj namakamo predvsem distalne dele okončin. Pri sobni temperaturi se parafin strdi in dolgo časa zadržuje toploto.

Termopak
 Blazinice, napolnjene z gelom, segrejemo in polagamo na določene dele telesa. S tem dosežemo segrevanje tega dela telesa in sprostitev mišic, kar zmanjša bolečino in izboljša prekrvitev.

Kriopack, krioterapija
 V terapevtske namene uporabljamo tudi hlajenje posameznih delov telesa. Pri akutnih vnetjih in poškodbah zmanjša bolečino, spazme mišic in oteklino.

Mehanoterapija

Pomembni terapevtski postopki mehanoterapije so klasične ročne masaže, ročna in aparaturna limfna drenaža ter TRUC-TRAC.

Klasične ročne masaže
 Namenjene so pospeševanju pretoka krvi, sprostitvi mišic, blaženju bolečin ter splošni telesni pomiritvi in sprostitvi.

Ročna limfna drenaža
 je ročna tehnika, s katero uspešno odpravljamo otekline.

Aparaturna limfna drenaža
 je aparaturna terapija, pri kateri s pozitivnim pritiskom na posamezne dele telesa vplivamo na izločanje tekočine iz medceličnih prostorov.

Refleksna masaža stopal
 je masažna tehnika, pri kateri terapevt z masiranjem stopal vpliva na akupresurne točke in vzpostavlja energijsko ravnovesje v telesu.

 Watsu
 je antistresni program za popolno sprostitev in lajšanje bolečin ter za boljšo gibljivost sklepov in hrbtenice. To je sprostitvena terapija v vodi; izvaja se kot dopolnilna medicinska terapija, ki pospešuje gibljivost sklepov in blaži bolečine v hrbtenici. Sproščene mišice, sklepi in obsklepne strukture omogočajo normalno gibanje telesa. Watsu je individualna terapija, ki je v celoti prilagojena zdravstvenemu stanju in splošnemu počutju posameznika. 

 TRUC-TRAC
 S posebno aparaturo poskušamo nekoliko raztegniti hrbtenico in tako delno sprostiti mišice ob hrbtenici in zmanjšati bolečine v križu ali nogi.

Terapevtski ultrazvok

Terapevtski ultrazvok je zdravljenje z energijo zvočnega valovanja visokih frekvenc, ki ga človeško uho ne zazna. Ultrazvočno valovanje vpliva na zelo majhne celice in molekule v telesu ter povzroča njihovo gibanje. Mehanska energija se v tkivih, skozi katera prehaja, spreminja v toploto.

Učinki terapevtskega ultrazvoka

Terapevtski ultrazvok kontinuirane oblike ima mikromasažni in toplotni učinek, ki je pomemben pri obravnavanju različnih kroničnih vnetnih procesov in pred raztezanjem napetih struktur. Pulzni ultrazvok je zaradi manjšega toplotnega učinka primeren za zdravljenje svežih poškodb mišic, ligamentov, kit in hrustanca. Globina prodiranja ultrazvoka je odvisna od izbrane frekvence, izhodne moči in od vrste tkiva, ki ga obravnavamo.

Laser

Fizioterapija pacientov se pogosto izvaja tudi s terapevtskim laserjem. Pri tem uporabljamo laserske žarke majhne jakosti in z valovno dolžino, ki lahko pade v vidno ali interferenčno polje elektromagnetnega spektra. Fiziološki učinki, ki jih pripisujejo laserski terapiji, so zmanjšanje bolečine, pospešeno celjenje in zmanjšanje števila mikroorganizmov.

Laser torej izboljšuje mikrocirkulacijo in regeneracijo tkiv, deluje protivnetno (normalizira krvni obtok) in upočasni prevajanje bolečinskih impulzov proti centralnemu živčnemu sistemu. Primeren je praktično za vse vrste poškodb, od težav s kožo do vnetih kit. Posebno učinkovit je pri celjenju ran.

Zdravstveni center Terme Čatež d.d.
Topliška cesta 35
SI – 8250 BREŽICE
SLOVENIJA

Delovni čas: ponedeljek – petek 7.00 -15.00
Na pregled pri zdravniku se lahko naročite osebno: 8.00-13.00 ter telefonsko 12.30 do 14.30.