Rehabilitacija - Terme Čatež

Rehabilitacija

Zaupajte nam – visoka strokovnost je naša prednost

Rehabilitacija v zdravilišču Terme Čatež je proces, v katerem se telesno prizadeti pacienti postopno ponovno vključujejo v vsakodnevno življenje. Končni cilj programov rehabilitacije je vzpostavitev stanja, ki zagotavlja najoptimalnejšo vključitev poškodovanega ali bolnega gosta v družbeno življenje in delo. Rehabilitacija v Termah Čatež je kompleksen proces, kjer zagotavljamo uspeh predvsem s timskim delom. Poleg strokovnega zdraviliškega osebja (zdravniki, terapevti, medicinske sestre…) je izjemno pomemben in enakovreden član tima pacient sam, ki lahko s svojim aktivnim sodelovanjem pomembno pripomore k uspešni rehabilitaciji.

Rehabilitacijo bolnikov in druge aktivnosti oddelka izvajamo v:

  • rehabilitacijskem fitnes studiu,
  • štirih telovadnicah, namenjenih individualnemu in skupinskemu razgibavanju,
  • ambulantah,
  • prostorih za terapijo,
  • kabinetu za izokinetično testiranje.
+
Rehabilitacija športnikov in športnih poškodb

Rehabilitacija športnih poškodb je primerna za športnike, ki so na treningih in tekmovanjih izpostavljeni izjemnim naporom, ti pa zaradi neustrezne pripravljenosti organizma vse pogosteje pripeljejo do poškodb. Pri njih ne zadostuje, da jih usposobimo le za vsakdanje zmerne telesne dejavnosti, temveč morajo biti pripravljeni na skrajne obremenitve športnega treninga in tekmovanj.

Namen programa je vzpostavitev pravilnega pristopa k telesni aktivnosti, prilagoditev obremenitve glede na sposobnosti posameznika in zmanjšanje tveganj poškodb športne populacije z ustreznim načrtovanjem treninga.

V programih, ki jih izvajamo na najsodobnejši izokinetični in diagnostični opremi, sodelujejo: zdravnik specialist fiziater, kineziolog, fizioterapevt, maser in profesor športne vzgoje.

+
Rehabilitacija po poškodbah in operacijah gibalnega sistema

Podaljševanje življenjske dobe, športne poškodbe, prometne in delovne nesreče ter na drugi strani hiter razvoj operativnih tehnik kirurgije in ortopedije so spodbudili pospešen razvoj rehabilitacije po poškodbah in operacijah gibalnega sistema, ki jo izvajamo v Termah Čatež.

Razvili smo postopke za rehabilitacijo kolena, ramenskega obroča, hrbtenice, kolka, zapestja in gležnja, še posebno po rekonstrukciji sklepnih vezi, vstavitvi umetnih sklepov, po zlomih, amputacijah, operacijah hrbtenice itd.

Paciente obravnavamo individualno, pri pripravi programov upoštevamo princip postopne obremenitve. Skrbimo, da je vadba varna in da ne povzroča bolečin. Uporaba sodobnega izokinetičnega dinamometra nam omogoča objektivno presojo napredka rehabilitacije vsakega pacienta.

Cilji rehabilitacije so: ponovna vzpostavitev mobilnosti, normalna mišična moč, ravnotežje, koordinacija in optimalna funkcija.

Poleg vključenosti v specifičen program rehabilitacije nudimo pacientom v Termah Čatež pestro izbiro rekreativnih možnosti, od aktivnosti v Športnem centru Hotela Toplice do plavanja v številnih bazenih Termalne riviere.

+
Rehabilitacija degenerativnih bolezni gibalnega sistema
Z rehabilitacijo degenerativnih bolezni gibalnega sistema blažimo degenerativne spremembe skeleta, ki povzročajo težave pri gibanju in vsakodnevnih opravilih. Za tovrstne težave smo oblikovali poseben obnovitveni program, s katerim degenerativne spremembe ublažimo in prispevamo k boljšemu počutju udeleženca v programu, vendar jih ne pozdravimo.
+
Rehabilitacija revmatoloških bolezni

Na podlagi dolgoletnih izkušenj in tradicije se ukvarjamo z rehabilitacijo revmatoloških bolezni, zdravljenjem vnetnega in degenerativnega revmatizma, predvsem revmatoidnega artritisa, ankilozirajočega spondilitisa, juvenilnega kroničnega poliartritisa, artroze, spondiloznega in spondilogenega sindroma, metaboličnega artritisa …

Terme Čatež imamo v Sloveniji vodilno vlogo na področju zdravljenja bolnikov z ankilozirajočim spondilitisom. Že več kot 30 let se intenzivno in uspešno ukvarjamo s kompleksno funkcionalno obravnavo bolnikov s to boleznijo.

V zdravljenje vključujemo balneoterapijo v bazenih in kadeh s termalno vodo, individualno in skupinsko telovadbo, fango ali parafinske obloge, ultrazvok, laser, magnetoterapijo, podvodno in ročno masažo ter delovno terapijo. Naše empirične študije kažejo, da trajajo pozitivni učinki balneoterapije nekaj mesecev dlje kot po terapiji brez balneološke komponente.

Optimalno zdravljenje traja tri tedne in vključuje tudi izobraževalni program z navodili za samozdravljenje v domačem okolju.

+
Rehabilitacija nevroloških bolezni in poškodb

V Zdravstvenem centru Terme Čatež ponujamo rehabilitacijo nevroloških bolezni in poškodb. Zdravimo stanja po možganski kapi, po poškodbah hrbtenjače, po operacijah na centralnem in perifernem živčnem sistemu, multiplo sklerozo, otroško cerebralno paralizo…

V Termah Čatež namenjamo poseben poudarek rehabilitaciji bolnikov po možganski kapi. Rehabilitacija se prične v bolniški sobi na hospitalnem oddelku, kjer nevrofizioterapevtka in delovna terapevtka učita paciente dnevnih aktivnosti. Nadaljuje se v telovadnici z izvajanjem pasivnih in aktivnih vaj, proprioceptivno nevromuskularno facilitacijo (PNF), terapijo Bobathu, z masažami in elektroterapijo. Priporočljiv čas rehabilitacije po možganski kapi je tri tedne.

Z rehabilitacijo želimo usposobiti pacienta, da postane kar se da samostojen in tako doseže čim višjo kakovost življenja. Prijetno okolje zdravilišča Terme Čatež, prostori brez arhitektonskih ovir v Hotelu Čatež, dolgoletne izkušnje naših terapevtov in vrhunska usposobljenost zdravstvenega osebja so zagotovila za uspešno zdravljenje.

 Velika prednost rehabilitacije po kapi in ostalih nevroloških boleznih in rehabilitacije poškodb v našem zdravilišču je uporaba termalne vode. Poleg zdravilnih učinkov je ta v veliko pomoč pacientom pri vzpostavljanju ravnotežja, koordinacije in hoje.

 V Zdravstvenem centru Terme Čatež smo strokovno usposobljeni tudi za izvajanje hidroterapije po metodi Halliwick.

+
Rehabilitacija po operacijah na dojkah

Cilj programa je pravočasna rehabilitacija po operaciji raka na dojki, kar pomeni dvig psihofizične kondicije, ohranjanje optimalne gibljivosti ramenskega sklepa in preprečevanje nastanka limfedema na operirani strani.

Rehabilitacija vključuje hidroterapijo v topli termalni vodi, individualno in skupinsko telovadbo, aktivno asistirano razgibavanje, limfno drenažo, ročno masažo in elektroterapijo.

Zdravstveni center Terme Čatež d.d.
Topliška cesta 35
SI – 8250 BREŽICE
SLOVENIJA

Delovni čas: ponedeljek – petek 7.00 -15.00
Na pregled pri zdravniku se lahko naročite osebno: 8.00-13.00 ter telefonsko 12.30 do 14.30.