Preventivni programi - Terme Čatež

Preventivni programi

Poskrbimo za lastno zdravje!

Živimo v času, ko vsakodnevni poklicni napori povzročajo vrsto fizičnih in psihičnih težav in ko lahko vsaka bolezen povzroči nepremostljive težave v poklicnem in zasebnem življenju. Ciljno oblikovani preventivni in obnovitveni programi so namenjeni ohranjanju zdravja in preprečevanju bolezni. Izvajajo se individualno in potekajo v sodobno opremljenih prostorih Zdravstvenega centra Terme Čatež pod strokovnim vodstvom zdravnikov specialistov (fiziatri, ortopedi, nevrokirurgi, revmatologi), kineziologov, fizioterapevtov, delovnih terapevtov, maserjev in profesorjev športne vzgoje. Dopolnjujejo jih raznovrstne telesne aktivnosti na prostem, v fitnes dvorani in v Športnem centru. Pomemben sestavni del vseh programov v Termah Čatež je zdravilna termalna voda. Poleg kopanja po nasvetu zdravnika se lahko v številnih bazenih neomejeno kopate vse leto in si nabirate moči za sprostitev in premagovanje vsakodnevnih naporov. 

Preventivni programi za športnike

Preventivni program za športnike je namenjen športnikom, ki so na treningih in tekmovanjih izpostavljeni izjemnim naporom, ti pa zaradi neustrezne pripravljenosti organizma vse bolj pogosto privedejo do poškodb. Pri športnikih ne zadostuje le, da jih usposobimo za vsakdanje zmerne telesne dejavnosti, temveč morajo biti pripravljeni na skrajne obremenitve športnega treninga in tekmovanj.
Namen programa je vzpostavitev pravilnega pristopa k telesni aktivnosti, prilagoditev obremenitve glede na sposobnosti posameznika in zmanjšanje tveganj poškodb športne populacije z ustreznim načrtovanjem treninga. V programih, ki jih izvajamo na najsodobnejši izokinetični in diagnostični opremi, sodelujejo: zdravnik specialist fiziater, kineziolog, fizioterapevt, maser in profesor športne vzgoje.

Preventivni program za odpravo slabe drže

Otroci in mladina imajo zaradi specifičnega načina življenja (sedenje v šoli in doma, pomanjkanje fizične aktivnosti) vse bolj pogosto slabo držo, kot so kifotična, skoliotična drža in hiperlordoze. Dolgotrajna slaba drža povzroča degenerativne spremembe sklepov, vezi in mišic ter bolečine. Preventivni program za odpravo slabe drže smo organizirali v popoldanskih urah, tako da se ga lahko udeležite kot stacionarni ali ambulantni gost.

Obnovitveni program po operativnem posegu na kolenu

Rehabilitacija po operativnih posegih na kolenskem sklepu, kot so rekonstrukcija sprednje križne vezi, rekonstrukcija stranskih vezi, transplantacija hrustanca, operativo zdravljenje nestabilnosti pogačice, šivi meniskusov in odstranitev meniskusov. Potrebna je večmesečna rehabilitacija, preden je operirana oseba ponovno pripravljena na večje fizične obremenitve. Pri vseh naštetih posegih pride do hitre izgube stegenskih mišic, predvsem glavne kolenske štiriglave mišice – kvadricepsa. Poruši se tudi razmerje mišične moči med zategovalkami in upogibalkami kolena, kar lahko povzroči ponovno poškodbo. Po zgodnji rehabilitaciji je zato potreben nadaljnji rehabilitacijski, torej obnovitveni program. Bistven sestavni del tega programa je testiranje mišic in mišičnih skupin v dinamičnih razmerah, ki ga izvajamo na najsodobnejšem izokinetičnem sistemu Biodex in z ultrazvokom. Ultrazvok je sodobna neinvazivna dinamična preiskava mehkih delov v sklepih in mišicah, s katero ugotavljamo morebitne patološke spremembe v mišicah, na ligamentih in vezeh.

Obnovitveni program po možganski kapi

Obnovitveni program po možganski kapi je v veliko pomoč pacientom pri okrevanju po možganski kapi, ki je dolgotrajen proces. Po zgodnji rehabilitaciji nastopi zahtevno obdobje telesne krepitve in usposabljanja pacienta za čim večjo samostojnost, da kljub prizadetosti doseže največjo možno kakovost življenja. V tej fazi je lahko v veliko pomoč obnovitveni program. Spodbudno okolje, prostori brez arhitektonskih ovir in dolgoletne izkušnje naših terapevtov so zagotovilo za uspeh pri zdravljenju.

Obnovitveni program po spinalnih poškodbah

Spinalne poškodbe zahtevajo dolgotrajno zdravljenje. Z obnovitvenim programom po spinalnih poškodbah pomagamo poškodovancu premagovati posledice in ga pripravljamo na vsakodnevno življenje.

Obnovitveni program po degenerativnih spremembah skeleta

Degenerativne spremembe skeleta povzročajo težave pri gibanju in vsakodnevnih opravilih. Za tovrstne težave smo oblikovali poseben obnovitveni program po degenerativnih spremembah skeleta, s katerim degenerativnih sprememb ne pozdravimo, jih pa ublažimo in prispevamo k boljšemu počutju pacienta.

Obnovitveni program za bolnike z antikilozirajočim spondilitisom

Obnovitveni program za bolnike z antikilozirajočim spondilitisom (AS), kronično revmatično boleznijo, ki prizadene hrbtenico, pogosto pa tudi sklepe gibal in ni ozdravljiva. Napredovanje bolezni lahko upočasnimo z ustreznimi terapijami. 

Program za ohranjanje splošne telesne kondicije

Podaljševanje življenjske dobe prinaša več kroničnih in degenerativnih bolezni. Program za ohranjanje splošne telesne kondicije je namenjen osebam, ki zaradi specifičnega dela in življenjskih pogojev čutijo znake kronične utrujenosti.

Obnovitveni program za paraplegike in tetraplegike

Zaradi specifičnega načina življenja v invalidskem vozičku in pomanjkanja telesne aktivnosti so za ohranjanje zdravja nujno potrebne terapije oziroma obnovitveni program za paraplegike in tetraplegike. Paraplegijo zaznamuje ekstremna slabotnost ali paraliza spodnjega dela telesa, medtem ko označuje tetraplegija delno ali popolno paralizo vseh okončin. Obe stanji pogosto spremljajo mišični krči in drgetanje ter kronične bolečine.

Gosti bivajo na hospitalnem oddelku v Hotelu Čatež, ki je povezan z Zdravstvenim centrom in bazeni s termalno vodo. Zdravilni učinki termalne vode imajo zelo ugoden vpliv pri obnovitveni rehabilitaciji paraplegikov in tetraplegikov. Hotel Čatež, Zdravstveni center in bazenski kompleks v Hotelu Čatež so brez arhitektonskih ovir in dostopni težje pokretnim in nepokretnim osebam.

Obnovitveni program za otroke s cerebralno paralizo

Z rehabilitacijsko nego in obnovitvenimi programi za otroke s cerebralno paralizo lahko v veliki meri pomagamo pri vključevanju v aktivno in produktivno življenje. Cerebralna paraliza kot posledica nevrološke okvare je trajna motnja motorike. Zaradi motene motorike preživijo mali bolniki večino dneva v invalidskem vozičku.

Bistveni sestavni del programa sta Halliwick in Bobath terapija, ki ju izvaja nevrofizioterapevt, ter kopanje v zdravilni termalni vodi. Zdravilni učinki termalne vode imajo zelo ugoden vpliv pri obnovitveni rehabilitaciji otrok s cerebralno paralizo. Obnovitvena rehabilitacija vsebuje bistvene elemente pasivne telesne aktivnosti za vzdrževanje telesne kondicije in s tem tudi psihičnega stanja bolnika. Otroci s spremljevalci bivajo v Hotelu Čatež, po potrebi na hospitalnem oddelku.  Hotel Čatež, Zdravstveni center in bazenski kompleks v Hotelu Čatež so brez arhitektonskih ovir in dostopni težje pokretnim in nepokretnim osebam. 

Zdravstveni center Terme Čatež d.d.
Topliška cesta 35
SI – 8250 BREŽICE
SLOVENIJA

Delovni čas: ponedeljek – petek 7.00 -15.00
Na pregled pri zdravniku se lahko naročite osebno: 8.00-13.00 ter telefonsko 12.30 do 14.30.