Press releases - Terme Čatež
Press releases

Petmesečni rezultati poslovanja

16% rast prihodkov

Eden izmed ciljev Terme Čatež d.d. za leto 2003 je povečanje prihodkov za 10% in če bi sodili po rezultatih petmesečnega poslovanja, bo ta cilj letos presežen, saj so se v petih mesecih letošnjega leta prihodki glede na lani povečali za 16%. Ob tem je izjemno pomembno tudi dejstvo, da se stroški ne povečujejo sorazmerno z rastjo prihodkov, ampak so bili v prvem petmesečju nižji kot v enakem obdobju lani.

9,2% rast nočitev, 33% rast kopaliških vstopov

Terme Čatež so v prvem petmesečju dosegle 9,2% rast nočitev. Po podatkih Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč so se nočitve v ostalih 14 slovenskih zdraviliščih v tem obdobju zmanjšale za 1,1%. Terme Čatež so namreč ustvarile kar 172.677 nočitev kar predstavlja 23% nočitev vseh slovenskih zdravilišč. Skoraj četrtina vseh gostov, ki so v prvih petih mesecih letos obiskali slovenska zdravilišča, je prišla v Terme Čatež, ki jih je obiskalo kar 42.983 gostov oziroma 23% gostov vseh slovenskih zdravilišč.
Tudi število prodanih kopaliških vstopnic se je v tem obdobju povečalo za 33%.

50% rast italijanskih gostov

V petmesečnem obdobju je bilo v Termah Čatež 72,6% domačih in 27,4% tujih gostov. Med tujimi gosti so prevladovali Avstrijci (28%), Hrvati (24%), Italijani (23%) in Nemci (11%). Kar za 50% je naraslo število nočitev italijanskih gostov, za 25% pa število nočitev hrvaških gostov.

Razlogi za dobre poslovne rezultate

Najbolj pestra ponudba v tem delu Evrope
Poglavitni razlog za ugodne poslovne rezultate je gotovo ponudba raznovrstnih storitev, ki je najbolj pestra v tem delu Evrope. V svojih 6 hotelih s 1400 posteljami (Terme, Toplice, Čatež, Mokrice, Žusterna, Koper) in drugih nastanitvenih objektih (400 apartmajev in 450 mest za kampiranje) v Čatežu, na Mokricah in v Kopru imajo Terme Čatež danes kar 210 različnih produktov za zagotavljanje zdravja, poslovnih srečanj, sprostitve, športnih in drugih užitkov.

Terme Čatež imajo največ vodnih površin v srednji Evropi. Poletna termalna riviera ima več kot 10.000m2 zunanjih vodnih površin z 10 bazeni, med katerimi so atrakcije kot so Gusarski otok, 360 m dolga počasna reka, vodne drče, ki jih najdete samo v Čatežu. Tudi v Zimski termalni rivieri s 3000m2 bazenov sta dve znamenitosti, ki ju ne najdete v nobenem drugem slovenskem zdravilišču, to sta pokriti bazen z valovi in drevo doživetja. Aquapark v hotelu Žusterna v Kopru je s 1200m2 bazenov največji tak ob jadranskem morju.

Pestrost ponudbe dopolnjujeta dva wellness centra v Čatežu in Kopru s kar 10 različnimi vrstami masaž in edinstvenimi rimsko-irskimi kopelmi z 12 postajami, ki jih tudi ne najdete nikjer drugje v Sloveniji. V Termah Čatež je največji savna park v Sloveniji, saj je na 1500m2 kar osem različnih vrst savn. Seveda ne smemo pozabiti, da so Terme Čatež zdravilišče in v njihovem centru zdravja nudijo kar 43 različnih vrst terapij. V Čatežu je tudi eden od največjih kongresnih centrov v Sloveniji, saj njihove številne dvorane lahko sprejmejo od 15 do 1000 udeležencev različnih srečanj. Imajo enega najzahtevnejših golf igrišč v Sloveniji z 18 luknjami, ponudbo šprtnega centra pa dopolnjuje še 6 zunanjih in notranje igrišče za tenis, squash, odbojka na mivki, mini golf, bowling, čolnarjenje na umetnem jezeru, trije fitnes studiji,… Pri tem je zanimivo, da ima fitnes v welness centu Justinopolis v Kopru tudi kardiofitnes, ki je tudi edini tak v Sloveniji.

Poudarek na kakovosti
Zadovoljstvo gostov je ena od glavnih prioritet, saj želijo stvari, ki jih delajo dobro, delati še bolje in presegati pričakovanja gostov. Tako merijo pritožbe gostov, njihova politika je, da moramo vsako pritožbo gosta rešiti ali nanjo vsaj odgovoriti v 24 urah. Pritožbe tedensko obravnava najvišje vodstvo družbe. Uvajajo tudi novost, to je direktna telefonska linija, preko katere bodo gostje lahko neposredno sporočali svoje pritožbe, kar bo gotovo prispevalo k njihovemu še hitrejšemu reševanju.

Konkurenčne cene
Upravičeno bi bilo pričakovati, da bodo zaradi izjemno pestre ponudbe v Termah Čatež tudi cene bistveno višje kot v ostalih slovenskih zdraviliščih. Vendar temu ni tako. V slovenskem prostoru so cene Term Čatež zelo konkurenčne. Izjemno konkurenčne pa so njihove cene v primerjavi s tistimi v tujini. Po raziskavah, ki so jih opravili v Termah Čatež, so denimo cene wellness storitev v Nemčiji bistveno višje, v Italiji pa za isto kakovostno raven wellness storitve marsikdaj plačate tudi do enkrat več kot v Termah Čatež. Tako ni presenetljivo, da so letos prav Italijani na novo odkrili wellness center Justinopolis v Kopru, kjer se je njihov obisk zelo povečal. Še bolj konkurenčne so cene zdravstvenih storitev, tako, da na tem področju ob vstopu v Evropsko unijo Terme Čatež vidijo svojo veliko priložnost.

Agresivnejše neposredno trženje
Nenazadnje je eden od razlogov za boljše poslovne rezultate tudi bolj agresivno neposredno trženje, ki temelji na jasni segmentaciji gostov na posameznem tržišču, uvajanju sistema 'upravljanja odnosov z gosti' CRM (Customer Relationship Management). K večji prodaji pa je prispeval tudi nov sistem nagrajevanja prodajnikov.

Novosti, ki smo jih pripravili za naše goste

V Termah Čatež skušajo pri uvajanju novih produktov ostati korak pred ostalimi turističnimi podjetji, oziroma ostati še naprej t.i. ' market leader'. Dejstvo je namreč, da so bile Terme Čatez pionir pri uvajanju široke palete vodnih in drugih produktov, ki jih zdaj najdemo tudi v drugih slovenskih zdraviliščih.

Pravi hit letošnje dolge in mrzle zime je bila novost - indijanska savna, ki se je pridružila sedmim že obstoječim savnam. Gostje so v tej savni še posebej uživali, saj je ta savna na prostem in prav posebno prijeten občutek je, ko greš iz vroče savne ven na sneg in te ob tem ne zebe.
Med številnimi masažami sta dve novi masaži, Ayurveda in Thalgo, takoj po uvedbi postali najbolj priljubljeni masaži. Ayurveda je indijska masaža, ki s pomočjo filozofije joge vzpostavlja ravnovesje v telesu. Thalgo pa je masaža, priljubljena predvsem pri tistih, ki želijo ohraniti mladost, zdravje in primerno težo, saj z oblogami iz naravnega morskega blata, alg in morskih soli lahko dosežemo vidne rezultate.

Ponudbo hotela Koper je letošnjo pomlad popestrila otvoritev restavracije la Storia, ki je ena v verigi zelo dobro obiskanih restavracij družbe Delikatesa d.d., ki je v večinski lasti Term Čatež.
Med novostmi je potrebno omeniti prenovljen olimpijski bazen na Poletni termalni rivieri, pa novo šolo golfa na Mokricah, ki jo odlikujejo različni programi za tiste najmlajše kot tudi za tiste manj ali bolj izkušene. Ob tem v Termah Čatež skoraj tedensko uvajajo različne drobne izboljšave, ki gostom polepšajo bivanje. Tako so ta teden denimo v eno od sob namestili vodno posteljo, vsak večer je v enem od hotelov kakšna prireditev, glasbena skupina,…

Prenovljena spletna stran

V analizah, ki so jih opravili v Termah Čatež so ugotovili, da med vsemi ciljnimi skupinami najbolj narašča število tistih gostov, ki bivanje rezervirajo preko spletne strani. Zato so temeljito prenovili spletno stran. Pri tem je bilo njihovo vodilo čim večja uporabnost, funkcionalnost in logična struktura spletne strani. Prenovo spletne strani so pripravili v sodelovanju s podjetjem T-media.
Njihovi gostje in drugi zainteresirani bodo odslej veliko lažje in hitreje dobili vse potrebne informacije in to kar v petih jezikih. Izjemen poudarek so dali fotografijam, vseh 210 produktov Term Čatež so tako predstavili tudi s fotografijami, ki večkrat mnogo bolj privabijo goste (predvsem to velja za tuje goste) kot opisi storitev.

Prenovljena spletna stran pa ne bo zagotavljala vseh potrebnih informacij samo gostom, ampak so poseben poudarek namenili tudi podajanju informacij, ki so pomembne za delničarje, novinarje,… Tako lahko na spletni strani zdaj najdete finančne podatke in kazalnike, statistčne podatke o gibanju cene delnic, nočitev kopalcev, letna poročila, poročila iz skupščin, … Novost, pomembna za novinarje, je novinarska soba. Tisti, ki bi se želeli zaposliti v Termah Čatež, bodo odslej prijavnico lahko našli kar na spletu. Pri organizaciji poslovnih srečanj bodo odslej lahko bistveno bolj učinkoviti, saj boste svoje potrebe in želje vnesli v posebno prijavnico na spletu. Tudi z agencijami, ki prodajajo njihove storitve bodo odslej, s posebnim geslom za vsako od njih, komunicirali kar preko spleta. Uvajajo forum, preko katerega boste lahko preprosto in hitro povedali mnenje o njihovih storitvah. Obiskovalcem so s prenovo resnično želeli zagotoviti vse potrebne in čim bolj celovite informacije, tako lahko na spletnih straneh najdete tudi vremensko napoved za njihove hotele, pa urnik vseh prometnih povezav, zemljevide lokacij njihovih hotelov, vse cene storitev,…

Spletno stran bodo odslej tudi redno ažurirali, saj v Termah Čatež postaja najpomembnejši distribucijski kanal trženja in komuniciranja z javnostmi.

Dvig prepoznavnosti

Eden izmed ciljev, ki so si jih zastavili v letošnjem letu je tudi dvig prepoznavnosti družbe. Po mnenju poslovne javnosti so Terme Čatež v raziskavi o ugledu slovenskih podjetij, ki jo je v začetku junija objavil Gospodarski vestnik, zasedle zavidljivo tretje mesto, za podjetjema Krka in Lek. To predstavlja zelo veliko rast ugleda, saj je bila družba lani v podobni raziskavi uvrščena šele na 14. mesto.

Prepoznavnost Term Čatež pa se širi tudi izven meja naše domovine. Tako je letos londonski Times med 100 najbolj atraktivnimi lokacijami na svetu Terme Čatež uvrstil na zavidljivo drugo mesto.

 

Služba za odnose z javnostmi
Terme Čatež d.d.